Kan jouw bedrijf profiteren van blockchain en smart contracts?

Nu zelfs je oma heeft gehoord van Bitcoin is het vrijwel onmogelijk om blockchain en cryptocurrencies te negeren. Zal blockchain onderdeel worden van begrippen zoals automatisering, big data, cybersecurity en andere termen die essentieel zijn voor de bedrijfsvoering? Ik geloof van wel. En dat is maar goed ook. Als je denkt dat blockchain een hype is dan zul je er anders over denken na het lezen van dit artikel.

Wat is blockchain eigenlijk?

Zonder in de diepte te duiken, blockchain is een compleet nieuwe manier om informatie te managen. Het is een gedecentraliseerd netwerk dat bestaat uit een reeks computers. Wat heeft dat met jouw bedrijf te maken? Het antwoord is smart contracts. Smart contracts staan ook bekend als self-executing, digitale, of blockchain contracten. Dit zijn overeenkomsten die uit computercode bestaan en in de blockchain worden bewaard. Iedere verandering of transactie wordt niet herschreven in het contract omdat het automatisch geupdate wordt.

Een voorbeeld

Laten we zeggen dat ik een appartement van je wil huren. Ik kan je betalen in cryptocurrency. Zodra ik dit heb gedaan, krijg ik een bewijs dat wordt opgeslagen in onze digitale overeenkomst. In ruil voor het geld stuur je mij jouw digitale entry key (sleutel), zoals gespecificeerd in onze overeenkomst. Komt de sleutel niet op tijd? Dan wordt mijn geld teruggestort. Als je de sleutel voor de gespecificeerde datum verstuurd, zal de blockchain deze in bewaring houden totdat het geld is overgemaakt. Het systeem garandeert een foutloze levering. Onze overeenkomst heeft een gespecificeerde looptijd en niemand kan de code wijzigen.

Toepassingen voor smart contracts zijn:

  • Financiële transacties (geldtransfers, betalingen, handel)
  • Verzekeringen (automatische claim verwerking)
  • Vastgoed (gereguleerde huurovereenkomsten)
  • Gezondheidszorg (elektronische patiëntendossiers)
  • Transport (leveringen)
  • Media (copyright management)

Wat zijn de voordelen van smart contracts voor jouw bedrijf?

Autonomie

Jij maakt de overeenkomst. Er is geen noodzaak aan advocaten, onderhandelaars of andere tussenpersonen. Er is niemand die het contract kan manipuleren.

Vertrouwen

Aangezien niemand het contract kan wijzigen zonder toestemming, kan iedereen met een gerust hart ondernemen. Dit moedigt transparantie aan.

Backup

Je kunt het contract niet kwijtraken. Het staat veilig opgeslagen in de blockchain.

Veiligheid

Smart contracts zijn goed encrypted - hacking is nagenoeg onmogelijk.

Snelheid en accuratie

Met traditionele contracten moet je enorm veel tijd verspillen om alles handmatig in te vullen en te verwerken. Smart contracts automatiseren deze taken en vermijden de risico’s en fouten die kunnen ontstaan door het handmatig invullen.

Besparingen

Wanneer er geen tussenpersonen nodig zijn, scheelt dit onnodige uitgaven. Met het gebruik van smart contracts is het bewaren van contracten, de cash flow en de uitvoering allemaal in hetzelfde platform. Webshops hoeven geen gebruik te maken van het dure betaalsysteem van banken. Volgens een studie van McKinsey kan blockchain een besparing van minstens $50 miljoen opleveren in B2B transacties in 2021.

Nog meer voordelen: Initial Coin Offering (ICO)

Initial Coin Offerings, oftewel ICOs zijn een mogelijkheid om geld op te halen voor blockchain-gebaseerde producten. Volgens Investopedia is een Initial Coin Offering (ICO) een “ongereguleerd middel waarmee fondsen gewerfd worden voor nieuwe cryptocurrency ondernemingen”. ICO’s zijn een alternatief op traditionele manier om kapitaal op te halen via banken.

ICO’s hebben enkele eigenschappen gemeen met initial public offerings (IPO’s) met als verschil dat er digitale tokens worden uitgegeven in plaats van aandelen. Dit proces is vergelijkbaar met een crowdfunding campagne. Het verschilt echter in het opzicht dat een ICO geverifieerd wordt met de blockchain.

De grootste voordelen van ICO’s

  • Het vermogen om wereldwijd investeerders aan te trekken door middel van tokens
  • Geen financiële reguleringen of bureaucratische procedures
  • Iedereen kan een investeerder worden
  • Je kunt je tokens op ieder moment verkopen

Een voorbeeld van een enorm succesvolle ICO is CryptoKitties, een blockchain spel gebaseerd op Ethereum, een van de meest prominente blockchain platforms. Dit Tamagotchi-achtige spel is een hit met $12 miljoen aan sales in slechts twee weken sinds de lancering.

With regard to the ICO, you can view the first generation (Gen 0) of kitties as tokens. The kitties can be bread and carry unique genomes. Some of them are pretty expensive, too — prices range from $25 to $114K. Players can buy, sell, or trade kitties as crypto-collectibles securely: the information about ownership is recorded in the blockchain as a smart contract.

CryptoKitties is weliswaar een spel maar het laat zien wat voor potentieel blockchain technologie heeft om een commercieel product te lanceren. Ondernemingen die hier de voordelen van willen plukken moeten hun organisaties hierop aanpassen, aangezien smart contracts zorgvuldige planning vereisen. Concluderend kan ik stellen dat een goed doordachte adoptie van blockchain een concurrerend voordeel zal opleveren voor bedrijven.

Bron: Igor Tkach, cto Daxx

2018-05-10T14:17:35+00:00

About the Author:

Patrick Terranea